dijous, d’abril 13, 2006

75 ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA CATALANA










escoltar

Catalans :

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica.

D’acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.

Tot aquell, doncs, que pertorbi l’ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l’ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles d’Espanya i del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l’emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President
FRANCESC MACIÀ

veure el document original

background històric


buenu amb tot això sinó tenim una memòria d'elefant i no ens en recordem del q ens explicava la fina Loscos, probablement ens quedem a meitat de camí i no ho acabem d'entendre del tot, per això us fare un cpy+pst de viquipèdia:

Ja el març de 1930, sota la dictadura de Primo de Rivera, les forces republicanes varen acordar la instauració d'una república federal en l'anomenat Manifest de la Intel·ligència Republicana.

El malestar amb l'estament militar, la conspiració de la nit de Sant Joan de l'any 1926, i la crisi econòmica de l'any 1929, sumat a la oposició creixent, havien deixat Primo de Rivera sense suport, i va dimitir el 28 de gener de 1930.

Els representants catalans condicionaren el suport al Pacte de Sant Sebastià al reconeixement de les aspiracions catalanes d'autogovern, que es materialitzaren amb l’acord de crear un Estatut d'Autonomia refrendat pel poble i sotmès a l'aprovació de les Corts.

El 14 d'abril de 1931, després de les eleccions que va guanyar ERC, Francesc Macià, va proclamar la República Catalana des de l'ajuntament de Barcelona. Aquesta proclamació preocupà el govern provisional de la República. Després de tenses converses, s'arribà a l'acord que el consell format a Barcelona havia d'actuar com a govern de la Generalitat de Catalunya. La recuperació d'un nom històric en el qual, ningú no havia pensat abans, permet resoldre el conflicte i obre el camí a una nova forma d'autonomia catalana.

Més endavant, quan el projecte d'Estat Federal no va reeixir, Macià es va veure obligat a acceptar un Estatut d'autonomia per Catalunya. Va ser president de la Generalitat de 1932 fins a la seva mort, el 1933.


vols dir que fa 75 anys?


ah, potser us soni que tot això de la república catalana no és del 31 doncs pot ser, pq aquí en som molt de proclamar repúbliques: La República Catalana ha estat proclamada, al menys, en quatre ocasions, al segle XVII, per Pau Claris, al segle XIX per Estanislau Figueras i al segle XX per Francesc Macià (1931) i per Lluís Companys (1934).